Stap 1: Eerste acties
Ben je iemand al een tijdje kwijt? Is iemand niet op de plek waar hij of zij had moeten zijn of heb je het vermoeden dat iemand vermist is? Dat is een vervelende en beangstigende situatie. Onderstaande acties kan je ondernemen. Vaak nog voordat je naar de politie gaat.
Hulp is altijd mogelijk
Een situatie als deze kan zorgen voor stress en paniek. Daarom kan het prettig zijn om met iemand aan je zijde de eerste acties te ondernemen. Deze persoon kan je praktisch én emotioneel ondersteunen.
Dringend advies
Neem in ieder geval direct contact op met de politie als het gaat om een vermissing van een:
- Minderjarige.
- Persoon met dementie.
- Suïcidaal persoon.
Of wanneer:
- Er mogelijk sprake is van een misdrijf, zoals (minderjarige)ontvoering.
- De persoon een gevaar voor zichzelf of voor anderen is.
- De persoon niet in staat is om voor zichzelf te zorgen.
- Het wegblijven totaal niet past in het gebruikelijke patroon van de persoon.
Houd rekening met
Hierdoor ben je op de hoogte wanneer de persoon weer thuis terugkeert. Kinderen komen vaak uit zichzelf weer terug naar huis. Volwassenen gaan soms even weg zonder dit te laten weten waarna ze weer thuis terugkeren.
De batterij van zijn of haar telefoon kan hierdoor sneller opraken. Vertel dit ook tegen anderen die ongerust zijn. Wijs een contactpersoon aan die een sms of WhatsApp naar de vermiste verstuurt met de vraag om contact op te nemen.
Het kan zijn dat er sprake is van een misverstand en de persoon alweer snel terugkeert. Het is dan niet prettig als hij of zij dan bekend staat als vermist.
Het online delen van een verontrustende situatie kan veel aandacht opleveren. Aandacht die je misschien nog niet wilt hebben of nu nog niet nodig hebt. Wacht vooralsnog nog met een (open) oproep op sociale media. Lees hier onze tips over hoe om te gaan met (sociale) media.
Deze foto kan je laten zien aan mensen die de persoon niet kennen, zodat ze weten naar wie je aan zoeken bent.
Mocht de persoon even weg zijn gegaan en weer thuiskomen, dan weet de persoon dat hij of zij gezocht wordt.
Vaak wordt een situatie als deze als stressvol en paniekerig ervaren. Daarom kan het prettig zijn om dit met iemand samen te doen. Je staat nooit alleen!
1. Check locaties
Kijk op locaties of de persoon daar is. Sluit een locatie (voorlopig) uit en ga dan door naar de volgende locatie. Bekijk naast onderstaande stappen ook onze adviezen per type vermiste.
Vraag eerst jouw directe omgeving, zoals buren en vrienden. Het komt vaak voor dat de persoon al snel wordt teruggevonden of dat er sprake bleek te zijn van een misverstand.
Doe dit aan de hand van persoonlijke kenmerken van de vermiste, zoals leeftijd en conditie. In de adviezen per type vermiste is meer informatie te vinden over risicovolle plekken.
- Waar de persoon als laatst gezien is.
- Waar de persoon naar onderweg was. Check ook de mogelijke route(s).
- Waar de persoon op basis van interesses en gewoontes kan zijn. Denk aan (werk)roosters, agenda’s of hobby’s.
- Waar de persoon vaak komt.
2. Omgevingscheck
Een omgevingscheck kan helpen om meer te weten te komen over de situatie en de locatie van de vermiste. Hieronder staan een aantal acties die je kunt ondernemen.
Soms weten vrienden van een eventuele onderliggende oorzaak van een vermissing. Het is handig om een namenlijstje bij te houden van de personen die je hebt gesproken en in het kort wat ze hebben verteld.
Hier kan informatie staan waarvan je niet op de hoogte bent. Kijk eventueel op sociale media van vrienden van de persoon.
Kijk wanneer de persoon voor het laatst online is geweest en of berichten worden ontvangen. Let wel, niet iedereen heeft deze functie aan staan.
Soms kun je een locatie achterhalen via bijvoorbeeld Follow my friends, Find my Iphone, Smarthing find(Samsung), Snapchat, Facebook of Instagram.
Het kan zijn dat de persoon zich bevindt bij deze mensen. Kinderen hebben bijvoorbeeld soms vriendjes en vriendinnetjes waarvan de ouders niet op de hoogte zijn. Ook volwassenen kunnen even naar iemand toe zijn waar hij of zij normaal gesproken minder contact mee heeft.
Het kan zijn dat de persoon zich hier bevindt of daar is geweest. Wees je wel bewust dat ziekenhuizen geen patiëntgegevens mogen delen.
Zoals het openbaar vervoer, een fiets, scooter, auto of dergelijke. Dit is van invloed op de grootte van het zoekgebied. Zo ja, verzamel zoveel mogelijk details en kenmerken over dit vervoersmiddel (merk, type, kleur, kenteken).
Denk aan kleren, sieraden, telefoon, (bank)pasjes, een tas of koffer. Neem deze lijst mee naar de politie wanneer je een melding gaat maken of gebruik de lijst om informatie over de persoon te geven aan mensen die helpen zoeken.
Denk aan achtergelaten sleutels, medicijnen, opvallende kledingstukken of pasjes.