Iemand vermist? Wat nu? Volg onze stappen
Sarea: geïnitieerd door de politie, ontwikkeld met burgers.

Organisaties

Er zijn verschillende organisaties die een rol kunnen spelen tijdens én na een vermissing. Op deze pagina vind je een overzicht van deze organisaties en lees je in het kort wat ze doen.

AMBER Alert is het landelijke vermiste kinderenalarm. De politie verstuurd AMBER Alerts of regionale ‘vermist kind’ alert wanneer een kind in levensgevaar wordt vermist. Dit kunnen naast landelijke berichten ook regionale berichten zijn als het zoekgebied zich daartoe beperkt. 

De politie hoopt dat organisaties en burgers ook willen bijdragen aan het vinden van vermiste kinderen in levensgevaar. Hoe groter het bereik van een AMBER Alert, hoe groter de kans dat het kind wordt gevonden.  

Is er een Nederlander vermist in het buitenland? Dan kan je contact opnemen met het Ministerie van Buitenlandse Zaken of de Nederlandse ambassade in het land van de vermissing. Nederlandse autoriteiten hebben geen opsporingsbevoegdheid in het buitenland. Wel kunnen zij in sommige gevallen contacten leggen met de autoriteiten in het betreffende land. Dit is afhankelijk van de situatie en van het betreffende land. 

Bezoek website

logo-slachtofferhulp

Een vermissing kan niet alleen invloed hebben op emotioneel gebied, maar vaak ook op financieel-, juridisch- en praktisch gebied. Zo kan voorkomen dat het wenselijk is om de verzekeringen van de vermiste stop te zetten of dat de hypotheek doorbetaald moet worden, terwijl de werkgever van de vermiste geen loon meer uitbetaalt. Dit soort problemen kunnen vaak al een aantal weken na de vermissing voorkomen. Je kunt dan stuiten op bureaucratie en onwetendheid bij instanties.

Je staat er niet alleen voor: Slachtofferhulp is er voor jou om je hierbij te helpen! Je kunt direct contact opnemen via 0900-0101.

Bezoek website

Na dramatische gebeurtenissen komt er veel op slachtoffers, nabestaanden en naasten af. Want geef je antwoord wanneer een journalist confronterende vragen stelt? Of zet je de pers juist in voor media-aandacht? Hoe zit het met foto’s die van social media zijn gehaald? Kun je die laten verwijderen?

Namens de Familie helpt slachtoffers, nabestaanden en achterblijvers bij het beantwoorden van dit soort vragen en bij het omgaan met de media. Zodat zij zich kunnen focussen op wat voor hen op dat moment echt van belang is.

Bezoek website

Sarea vermisten personen - logo politie

Een melding van een vermissing wordt meestal opgenomen op een politiebureau. In dringende gevallen kan de politie besluiten om direct een politieagent te sturen naar de locatie waar je je op dat moment bevindt.

Van de politie krijg je de naam van de politiefunctionaris die als contactpersoon zal optreden. Op basis van de gegevens die je verstrekt hebt bij het doen van de melding, beslist de politie welke verdere acties worden ondernomen. Lees hier wat de politie doet bij een melding van een vermist persoon.

Bezoek website

logo-reddingsbrigade

Reddingsbrigade Nederland is de koepelorganisatie van 157 aangesloten reddingsbrigades met in totaal 23.000 leden. De missie van de Reddingsbrigade is om meer veiligheid in, op en langs het water te bewerkstelligen. Ze doen hun uiterste best om te zorgen dat er niemand verdrinkt, en iedereen veilig kan genieten van het vele water dat Nederland telt.

Bezoek website

Icon_Nazorg-steun

In Nederland zijn er een aantal (vrijwilligers)organisaties die je kunnen helpen met het zoeken naar een vermist persoon. Zo zijn er bijvoorbeeld partijen met zoek- en speurhonden, met boten en drones of met mensen die getraind zijn om gestructureerd op linie (grote) gebieden te doorzoeken. De werkwijze van de dit soort partijen verschilt per organisatie, net zoals de belangen van de organisaties. Denk daarom goed na voordat je een organisatie benaderd.

Je bent zelf verantwoordelijk om je te verdiepen in dit soort organisaties. De politie werkt samen met SIN gecertificeerde zoekhonden, het Veteranen Search Team, Coördinatie Platform Vermissingen en met het Rode Kruis.

Alzheimer Nederland zet zich in voor een van de grootste uitdagingen van deze tijd: dementie. Samen met duizenden vrijwilligers, mensen met dementie, mantelzorgers, onderzoekers, donateurs en collectanten, werken wij aan een toekomst zonder dementie en aan een betere kwaliteit van leven voor mensen met dementie en hun mantelzorgers. Dit doen we aan de hand van onze vijf speerpunten.

 

Alzheimer Nederland:

  • Maakt onderzoek mogelijk naar preventie, behandeling en genezing van dementie en een beter leven met dementie.
  • Zorgt voor ondersteuning van mensen met dementie en hun mantelzorgers met hulp en advies.
  • Komt landelijk en lokaal op voor de belangen van mensen met dementie en mantelzorgers, in de zorg en politiek.
  • Werkt actief aan een dementievriendelijke samenleving.
  • Geeft voorlichting en informatie over dementie.
Scroll naar boven